20 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pszczół, który został ustanowiony w 2018 roku przez Organizację Narodów Zjednoczonych z inicjatywy Słowenii. To doskonała okazja, by przypomnieć sobie, jak istotną rolę pełnią pszczoły w naszym ekosystemie i jak wiele zawdzięczamy tym pracowitym owadom.
- Znaczenie pszczół w ekosystemie i rolnictwie.
- Historia pszczelarstwa i bartnictwa w Polsce.
- Produkty pszczele i ich zastosowanie.
- Gospodarstwa pasieczne na szlaku kulinarnym „Smaki Powiatu Poznańskiego”.
Pszczoły, będące najważniejszą grupą owadów zapylających, pojawiły się na Ziemi około 100 milionów lat temu. Ich przodkami były osy grzebiące. To one, wraz z roślinami okrytonasiennymi, przyczyniły się do rozwoju ekosystemów, jakie znamy dziś. Człowiek korzysta z dobrodziejstw pszczół od tysięcy lat, czerpiąc nie tylko miód, ale również inne cenne produkty pszczele takie jak pierzga, mleczko pszczele, pyłek kwiatowy, propolis czy wosk pszczeli.
W Polsce pszczelarstwo wywodzi się z bartnictwa, które było jedną z najważniejszych gałęzi gospodarki do połowy XIX wieku. Bartnictwo polegało na hodowli pszczół w barciach, kłodach bartnych lub nieruchomych ulach kłodowych. Z czasem bartnictwo zostało zastąpione przez pasiecznictwo i pszczelarstwo, a bartnicy, posiadający własne prawo, tradycje i obrzędy, zaczęli zajmować się głównie pozyskiwaniem produktów pszczelich, z których najważniejszy jest miód.
Obecnie, na kulinarnym szlaku „Smaki Powiatu Poznańskiego” prowadzonym przez Instytut Skrzynki, znajdują się trzy gospodarstwa pasieczne: Miody Suszka - Adrian Suszka z Mosiny, Sklep pszczelarski rodziny Sochów w Czmoniu oraz Gospodarstwo Pasieczne Miody Ibrona z Puszczykowa. Dzięki ich pracy, mieszkańcy i odwiedzający powiat poznański mogą cieszyć się wyjątkowymi smakami miodu w wielu odmianach, od rzepakowego po lipowy.
Warto podkreślić, że pszczoły odgrywają kluczową rolę w zapylaniu roślin. Szacuje się, że aż 84% roślin uprawianych przez człowieka jest zależnych od pszczół. Praca tych owadów jest wyceniana na 22 miliardy euro rocznie. Na świecie istnieje około 25 000 gatunków pszczół, z czego w Polsce stwierdzono występowanie 470 gatunków, w tym 430 pszczół samotnic, 29 gatunków trzmieli i 9 gatunków trzmielców. Każdy z tych gatunków pełni niezastąpioną rolę w ekosystemie.
Nie możemy zapominać o apiterapii, czyli dziale medycyny naturalnej, który wykorzystuje produkty pszczele w celach leczniczych. Miód, będący jednym z najważniejszych produktów pszczelich, jest nieodłącznym elementem polskiej kuchni. Nadaje wyrazistego smaku wyrobom piekarniczym, ciastom, sosom, a także mięsom i rybom, które z jego dodatkiem zyskują wyjątkowy smak i zapach.
W kwietniu bieżącego roku, aż 20 słodkich i wytrawnych przysmaków zostało zgłoszonych w konkursie „Palce lizać – przekąski z miodem”. Receptury na te i inne dania można znaleźć na stronie „Smaki Powiatu Poznańskiego” w zakładce „Kulinarnium”. Dzięki takim inicjatywom, życie mieszkańców powiatu poznańskiego staje się słodsze i bardziej smakowite.
Wg inf z: Powiat Poznański