W związku z zaplanowaną na 6 października imprezą „Poznańska Pyra” odbywającą się pod honorowym patronatem Starosty Poznańskiego w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, a także odbywającym się w ramach imprezy konkursem produktów i potraw z ziemniaka o tytuł „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak Pyry 2019” serdecznie zapraszamy na konferencję prasową, która odbędzie się 30 września o godz. 13.00 w Pawilonie X (Centrum Prasowe) Międzynarodowych Targów Poznańskich.

W konferencji udział wezmą m.in.: Jan Grabkowski – starosta poznański, Jan Maćkowiak – dyrektor Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, Edyta Szast – animatorka zdarzeń kulinarnych, zielarka z Zamościa, Krzysztof Korolewicz – dyrektor firmy Europlant, znawca i propagator ziemniaków w Polsce, Hieronim Błażejak, wiceprezes Polskiej Akademii Smaku, mistrz dobrego smaku z Bydgoszczy oraz Jan Babczyszyn, producent konkursu „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak Pyry 2019”

Podczas konferencji poruszone zostaną następujące tematy:
– Idea i historia imprezy „Poznańska Pyra”. Program na 2019 rok.
– Czas na smaki Powiatu Poznańskiego.
– Tradycja i rola ziemniaka w Polsce. Szczególne miejsce ziemniaka na mapie produktów rolnych.
– Dbałość o jakość i uczciwość producentów produktów rolnych – szczególnie ziemniaka.
– Zasady i cel konkursu „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak Pyry 2019”

Aby wejść na teren targów, należy posiadać bilet wstępu lub akredytację medialną na odbywające się tym czasie targi Polagra Food, Gastro lub Tech. Zgłoszenia akredytacyjne są przyjmowane drogą elektroniczną na stronie www.press.mtp.pl. Czynne wejścia: Wschodnie, Zachodnie, Północne. Wjazd: brama od ul. Śniadeckich (tylko w przypadku dostępności miejsc na terenie wydarzenia).

Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak Pyry – Regulamin 2019
Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak Pyry – Karta zgłoszenia produktu