Powiat Poznań: Food trucki w Swarzędzu
Nie trzeba wyjeżdżać za granicę, aby skosztować kuchni z różnych stron świata. W miniony weekend wystarczyło wybrać się na swarzędzką polanę, gdzie odbył się Festiwal Food Trucków. Jego uczestnicy mogli spróbować różnorodnych klasyków street foodu burgerów, hot dogów, frytek belgijskich, bajgli, czy też zapiekanek z serca Wielkopolski. Nie mogło też zabraknąć lodów, które w ciepły słoneczny dzień cieszyły się ogromną popularnością, szczególnie lody tajskie ręcznie robione, rolowane lody, których spektakularny proces przygotowania chętnie obserwowały tłumy klientów.
Każdy z samochodów oferował oryginalne potrawy. Pasjonaci jedzenia mogli rozsmakować się w kuchni amerykańskiej, francuskiej, greckiej, tybetańskiej, holenderskiej, belgijskiej, czy też włoskiej. Po co najchętniej sięgali uczestnicy pierwszego dnia kulinarnego, swarzędzkiego święta? “Poszarpani” serwowali poszarpane mięso w fantazyjnych kompozycjach zamkniętych w bajglu, “Kraina Kurtosza” węgierskie przysmaki na deser, wśród greckich potraw królowały Souvlaki podawane w pitach lub szpadkach. Popularnością cieszyły się też toskańskie ręcznie wyrabiane piadiny z pysznym nadzieniem, no i oczywiście Pastrami.
Skąd się wziął pomysł na to ostatnie danie? Wszystko zaczęło się od przeczytania artykułu o kanapce zwanej Legendą Nowego Jorku”. Po kilku próbach i kilku tygodniach w Stanach wróciliśmy z magiczną recepturą według której produkujemy naszą wołowinę. Każdy kawałek mięsa przechodzi tygodniowe marynowanie, wędzenie i gotowanie na parze mówili kucharze z Letniego Kredensu Pastrami Truck. Ale nie samym jedzeniem żyje człowiek nie mogło się też obyć bez atrakcji dla dzieci, które chętnie bawiły się w dmuchanym zamku i zajadały kolorową watą cukrową.
Autor: Anna Skalska
Powiat Poznański, powiat.poznan.pl/, powiat.poznan.pl/foot-trucki-w-swarzedzu/
Autor: krystian