Dlaczego warto jeść wołowinę? 5 powodów

Polska bryluje na szczycie rankingu krajów europejskich o najwyższym spożyciu mięsa. Statystyczny Polak zjada rocznie aż 85 kg mięs różnych gatunków. Najchętniej sięgamy po drób i wieprzowinę. Tymczasem to wołowina uznawana jest za jedno z najzdrowszych mięs. Sprawdź, dlaczego warto po nią sięgnąć!

Polacy nie lubią wołowiny?

Statystyczny obywatel Unii Europejskiej zjada około 15 kg wołowiny rocznie. Tymczasem Polak - zaledwie 1,5-2 kg. To dość mało, zważywszy na podane wcześniej dane dotyczące ogółu spożycia mięsa przez naszych rodaków. Nie bez przyczyny kilka lat temu pojawiła się kampania zachęcająca Polaków do spożycia wołowiny. Skąd jednak taka niechęć do ciemnego mięsa?

Niskie spożycie wołowiny w Polsce ma związek z dość krzywdzącą opinią, że jest ona mięsem tłustym. Tymczasem zawiera ona zaledwie 5% tłuszczu. Co więcej, są to kwasy tłuszczowe, które w niewielkich ilościach wpływają pozytywnie na zdrowie. Poza tym w wołowinie znajduje się też wiele innych wartości odżywczych, witamin i minerałów.

Uprzedzenia do wołowiny mogą się też brać z tego, że nieco trudniej ją przyrządzić. Wymaga dłuższej obróbki cieplnej niż np. mięso wieprzowe. Gotowana zbyt krótko lub nieprawidłowo jest twarda i trudna do pogryzienia np. przez dzieci.

Ostatni argument dla wielu może być tym najważniejszym. Wołowina w Polsce jest po prostu droga. W wielu sklepach w ogóle jej nie ma. Zamiast tego można kupić mięsa, po które sięgamy najczęściej, czyli kurczaka i wieprzowinę.

Dlaczego warto jeść wołowinę

Mimo wszystko warto jeść wołowinę i przynajmniej raz na kilka dni ponieść nieco większy wydatek związany z jej zakupem. Podobnie przecież jest z rybami - również nie należą do najtańszych, a przecież je lubimy i nie mamy wątpliwości co do ich walorów smakowych i zdrowotnych.

Dlaczego warto jeść wołowinę? Poniżej 5 ważnych związków, które w niej znajdziesz:

Żelazo. Pełni bardzo ważną rolę w naszym organizmie. Transportuje tlen do mięśni, zapobiega anemii, wzmacnia i pomaga zachować wiele ważnych funkcji. Niewiele produktów spożywczych zawiera żelazo w takiej ilości, jak wołowina.

Białko. Zawarte w wołowinie białko ma bardzo korzystny skład aminokwasów. Znajdziesz w niej cenne białka rozgałęzione, m.in. walinę, leucynę oraz izoleucynę. To ważny składnik diety sportowców i osób dbających o sylwetkę.

Cholina. Wspierająca metabolizm tłuszczów cholina ułatwia redukcję tkanki tłuszczowej. Zawierająca ją wołowina jest wskazana w dietach odchudzających.

Fosfor. Ten cenny pierwiastek wspiera pracę układu nerwowego oraz pomaga budować mocne zęby i kości.

Cynk. Chroni przed chorobami, wspiera odporność, wzmacnia włosy i paznokcie, a także pozytywnie wpływa na pamięć.

Jeśli nie masz dziś czasu na gotowanie, wstąp do Pasibusa. Czeka tu na Ciebie przepyszny burger Poznań z soczystym kotletem przyrządzonym ze świeżo zmielonej, wysokiej jakości wołowiny. To mięso zdecydowanie zasługuje, by na stałe zagościć w naszej diecie. Przepisów na przyrządzenie wołowiny jest mnóstwo - warto wypróbować choćby kilka z nich!