Jak wybrać najlepszą kawę do kawiarni

Otworzenie własnej kawiarni to marzenie wielu przedsiębiorców. Jednak pomysł na jej wygląd oraz lokalizację wcale nie jest jedyną rzeczą, na którą trzeba zwrócić uwagę. Bardzo istotny jest także odpowiedni dobór kawy oraz urządzeń do jej zaparzenia. Prowadząc taki lokal powinno nam zależeć na tym, żeby zaserwować naszym klientom smaczny napar.

Jeżeli zdecydowałeś już, że chcesz otworzyć własny lokal, warto na samym początku zastanowić się nad tym, jaką kawę będziesz serwować w swojej kawiarni. Smaczny napój sprawia, że klienci będą chcieli do nas wracać. Tak więc wysoka jakość ziaren powinna iść w parze z oryginalnym designem kawiarni. Jak więc wybrać odpowiednią kawę do kawiarni?

Oryginalna kawa prosto z palarni

Wielu właścicieli takich lokali decyduje się na kawę uniwersalną, najczęściej taką, która jest dostępna w sprzedaży detalicznej. Nie jest to najlepsze rozwiązanie, ponieważ jest ona łatwo dostępna, przez co każda osoba może ją przygotować w swoim domu. W takim przypadku tracimy mnóstwo potencjalnych klientów. Warto zdecydować się na coś oryginalnego, dzięki czemu wyróżnimy się na tle innych kawiarni.

Wybierając odpowiednią kawę do kawiarni nie możemy kierować się niską ceną. Jest to kuszące rozwiązanie, jednak zaopatrując się w niskiej jakości ziarna tylko zaszkodzimy naszej renomie. Specjalnie selekcjonowana kawa z lokalnej palarni będzie o wiele lepszym wyborem niż popularne paczki z supermarketów. Decydując się na taką kawę możemy liczyć na długą współpracę z palarnią. Specjaliści tam pracujący chętnie pomogą Ci wybrać odpowiednią kawę czy potrzebny sprzęt do jej przygotowania.

Kawa do kawiarni - espresso

W każdym lokalu powinno znaleźć się espresso. Jest to bardzo popularny napar, na który decyduje się wielu klientów. Do jego przygotowania wykorzystuje się specjalny sprzęt, ze względu na konieczność uzyskania wysokiego ciśnienia. Espresso wyróżnia się wyrazistym smakiem. Osoba pijąca je powinna wyczuwać lekką słodycz oraz kwaskowatość. Na górze napoju powinna znajdować się kremowa pianka w kolorze orzecha laskowego.

Kawa do kawiarni – kawa przelewowa

Dobrą alternatywą dla espresso jest kawa do kawiarni przelewowa. Do jej przygotowania należy poświęcić większą ilość czasu oraz wody, ponieważ nie wykorzystuje się tutaj ciśnienia. Jest to kawa delikatniejsza niż espresso, jednak nadal ma ona bogaty, zbalansowany smak. Dzięki temu, że nie jest ona tak intensywna, można w niej poczuć o wiele inne walory smakowe. Jeżeli chcesz przygotować kawę przelewową, warto zaopatrzyć się w ekspres przelewowy, dripper lub jednorazowe filtry.

Szukasz oryginalnej kawy do kawiarni? Świetnym rozwiązaniem jest sprzedawanie swoim klientom ziaren w małych paczkach. Dzięki temu będą mogli oni zabrać swoją ulubioną kawę do domu. Profesjonalne palarnie oferują takie kawy w paczkach z własnym logo. Nic nie stoi więc na przeszkodzie, aby umieścić je na ladzie. Dzięki temu będą one na widoku.