Gęsina na talerzu - zwycięzcy konkursu Przekąski z gąski

W Dworze Skrzynki odbyła się kolejna odsłona konkursu promującego potrawy z gęsiny. Wydarzenie przyciągnęło szefów kuchni, koła gospodyń i producentów z całej Polski, a jury oceniło trzydzieści propozycji. Organizatorzy podkreślali, że gęsina to tradycyjny, ale wciąż niedoceniany produkt kulinarny.
- Jak Poznań gościł potrawy z gęsiny
- Zwycięzcy i nagrodzone propozycje
Jak Poznań gościł potrawy z gęsiny
W Dwórze Skrzynki jury konkursu Przekąski z gąski oceniał 30 przekąsek zgłoszonych w trzech kategoriach: koła gospodyń wiejskich, restauracje z Wielkopolski oraz producenci i przetwórcy z całej Polski. Imprezę zorganizował Instytut Skrzynki, a wydarzenie odbyło się pod honorowym patronatem starosty poznańskiego Jana Grabkowskiego. Celem konkursu jest przypomnienie i popularyzacja potraw z gęsiny, która dotąd częściej gościła na stołach naszych zachodnich sąsiadów.
Zwycięzcy i nagrodzone propozycje
- Grand Prix w kategorii restauracji otrzymała Restauracja Concordia Taste Catering z Poznania za zestaw: chleb ze smalcem, pate w białej czekoladzie oraz tarteletka z tatarem i kaparami z czosnku niedźwiedziego.
- W kategorii kół gospodyń wiejskich triumfowały Źródlanki z Tomic i Rybojedzka (gmina Stęszew) za tatar z gęsiny dymiony sianem z sosem podgrzybkowym.
- Wśród producentów i przetwórców nagrodzono Dreszler S.C. z Nowego Miasta Lubawskiego za udko pieczone z gęsi.
Organizatorzy zapowiedzieli kolejną edycję konkursu zaplanowaną na 14 grudnia w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie; szczegóły mają pojawić się w materiałach Instytutu Skrzynki.
na podstawie: Powiat Poznań.
Autor: krystian

