Bitwa Regionów w Wielkopolsce rozgrzała smaki i tradycje kulinarne
Wielkopolska rozsmakowała się w tradycji! Na Międzynarodowych Targach Poznańskich odbył się kulinarny pojedynek, który rozbudził apetyt na lokalne specjały i pokazał, jak bogate jest nasze dziedzictwo kulinarne. Kto zdobył uznanie jury i czym zaskoczyły dania przygotowane przez Koła Gospodyń Wiejskich? Sprawdźcie, jak smakowała Bitwa Regionów!

Bitwa Regionów rozgrzała Poznańskie Targi do czerwoności

W dniach 8-10 maja na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich odbyło się wyjątkowe wydarzenie – Europejski Kongres Odnowy i Rozwoju Wsi, który przyciągnął tłumy miłośników tradycji i regionalnych smaków. W ramach kongresu można było odwiedzić aż 60 stoisk prezentujących lokalne produkty oraz porozmawiać z twórcami ludowymi i producentami żywności z różnych zakątków Polski.

Jednym z najważniejszych punktów programu był pierwszy etap konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów” dla województwa wielkopolskiego. To właśnie tutaj Koła Gospodyń Wiejskich miały okazję zaprezentować swoje unikalne przepisy i pokazać, że polska kuchnia regionalna to prawdziwe bogactwo smaków i aromatów. Konkurs nie tylko promuje tradycyjne potrawy, ale także wspiera ideę #KupujŚwiadomie, zachęcając do korzystania z lokalnych produktów rolnych.

Zwycięzcy Bitwy Regionów z powiatu poznańskiego zachwycili smakiem i pomysłowością

Przez trzy dni komisja oceniała zgłoszone potrawy pod kątem smaku, aromatu, tekstury oraz estetyki podania. Szczególną uwagę zwracano na wykorzystanie regionalnych dekoracji, które podkreślały charakter dań. 10 maja poznaliśmy laureatów pierwszego etapu konkursu.

Najwyższe wyróżnienie zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich z Podlesia w gminie Oborniki za danie o intrygującej nazwie „Ślepe ryby zez mardyrdom i kucharki szachrajki”. Drugie miejsce przypadło KGW z Błażejewa (gm. Kórnik) za „Babcine pierogi od wschodu do zachodu”, a podium zamknęło KGW z Przebędowa (gm. Murowana Goślina) ze swoim klasycznym przysmakiem „Pyry z gzikiem”.

Organizatorem konkursu jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, a patronat honorowy nad wydarzeniem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Do współpracy w Wielkopolsce zaproszony został Instytut Skrzynki, co dodatkowo podkreśla rangę przedsięwzięcia.

„Bitwa Regionów” to nie tylko rywalizacja kulinarna – to także święto tradycji, które integruje mieszkańców i inspiruje do odkrywania smaków własnego regionu. Dzięki takim inicjatywom możemy być dumni z naszego dziedzictwa i wspierać rozwój lokalnych społeczności.


Opierając się na: Powiat Poznański