Pierwsze, co przychodzi nam na myśli, gdy myślmy o Japonii to nowoczesne technologie, kwitnące wiśnie i oczywiście sushi. O tym, że Polacy kochają sushi, może świadczyć fakt, że co raz powstają nowe restauracje z tego rodzaju kuchnią japońską, które możemy spotkać niemal na każdym kroku. Jeszcze kilka lat temu nie każdy mógł sobie na nie pozwolić, dziś ich cena jest konkurencyjna, dlatego coraz więcej osób decyduje się na sushi, wychodząc do restauracji, zmawiając je do domu lub na lunch w pracy. Wystarczy wpisać w internecie restauracja sushi i wybierać wśród bogatej oferty.
Sushi – zdrowa kuchnia dla każdego
Jeszcze kilka lat temu mało kto w Polsce wiedział, czym jest sushi, a tym bardziej mało kto mógł sobie na nie pozwolić. Niezwykłą popularność kuchni azjatyckiej oraz liczna konkurencja sprawiły, że coraz więcej Polaków sięga po to danie. Polacy coraz częściej przykuwają uwagę do zdrowego stylu życia związanego nieodzownie z tym, co jemy, dlatego restauracja sushi Tarchomin jest naszym coraz częstszym wyborem. Podstawą tego przysmaku jest oczywiście japoński ryż. Ryż posiada niewiele tłuszczu za to sporą ilości białka idealnego dla rozwijających się organizmów, a także dla sportowców. Jest bogaty w potas regulujący ciśnienie krwi oraz żelazo niezbędne do produkcji czerwonych krwinek. Dodatkowo zawiera dużo magnezu dobrego dla naszego układu nerwowego oraz cynku, który bierze udział w reakcjach obronnych organizmu. Co więcej, ryż zawiera witaminy z grupy B oraz witaminę młodości E, a także poprawia trawienie. Równie istotne w sushi są suszone algi morskie bogate w żelazo, wapń, jod oraz witaminy A, D i B 12.
Poza tym w skład sushi wchodzą zdrowe ryby i owoce morza takie jak halibut, węgorz, łosoś, krewetki, tuńczyk, kalmary, ośmiornice czy kraby. Zawiera również grzyby, torfu, jajka i oczywiście warzywa oraz owoce w każdej odsłonie: tykwę, ogórka, awokado, mango, rzepę oraz takie dodatki jak migdały i sezam. Niezwykle istotną rolę odgrywają w sushi także odkażające i odświeżające imbir i japoński chrzan wasabi, a także sos sojowy, będący podstawą tej kuchni. Wszystko to razem sprawia, że chętnie sięgamy po zdrowe przekąski, jakimi niewątpliwie jest sushi, które z chęcią przygotuje dla nas restauracja sushi. Dodatkowo w sushi nie znajdziemy soli i pieprzu oraz innych niekorzystnych dla naszego zdrowia przypraw. Kuchnia japońska jest nie tylko zdrowa, ale i apetyczna. Japończycy przykładają ogromną uwagę do jej wyglądu. Japońskie sushi są starannie ułożone, kolorowe i apetyczne.
Sushi w sercach i diecie Polaków
Kuchni polska stoi ziemniakiem i kaszą, porządnym schabowym lub mielonym oraz niedzielnym rosołem. Nic też dziwnego, że orientalna kuchnia japońska, bazująca na zdrowych rybach, owocach morza, warzywach i owocach przypadła Polakom do gustu. Osoby walczące z tuszą lub dbające o sylwetkę chętnie sięgają po nie ze względu na jego niskokaloryczność oraz zawartość całego bogactwa składników odżywczych, witamin i minerałów. Sushi jest lekkostrawne oraz reguluje proces trawienia, zapobiegając zaparciom. Także osoby uczulone na gluten mogą śmiało jej jeść, ponieważ sam ryż nie zawiera go. Pamiętajmy jednak, aby przed zamówieniem dopytać, czy w poszczególnych składnikach nie ma glutenu. Susi to też częsty wybór osób fit, ponieważ jest bogate w węglowodany oraz zawiera dużo zdrowej tłuszczy omega 3 pochodzących z ryb i owoców morza. Stąd też każda restauracja sushi cieszy się niesłabnącą popularnością i nic nie wskazuje na to, aby miało to się szybko zmienić.