Jarmark Bożonarodzeniowy w Szreniawie każdego roku przyciąga tłumy odwiedzających. Tegoroczny był jednak wyjątkowy, ponieważ towarzyszyły mu dwa wydarzenia: obchody 55- lecia Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, na którego terenie odbywał się jarmark oraz konkurs Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak Ryby 2019 & Smak Piernika 2019.

W niedzielę, 15 grudnia, blisko dwa tysiące zwiedzających mogło zobaczyć nowo wyremontowane pawilony Muzeum: Dzieje rolnictwa, Rzemiosło wiejskie i przetwórstwo, Muzeum Tarpana. Poza tym wystawcy oferowali pamiątki, świąteczne produkty i ozdoby, a przede wszystkim świąteczne… pierniki. Były też warsztaty dla najmłodszych: malowanie bombek czy też przygotowanie stroików.

Ale święta to przede wszystkim wspaniała atmosfera przy stole, smak świątecznych potraw, o których warto pamiętać i którymi warto się pochwalić. Uczynić to można było podczas konkursu na Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak Ryby 2019 & Smak Piernika 2019.

– Oceniamy smak, ogólny wygląd, dodatkowo punktujemy wykorzystanie elementów tradycyjnych, rodzinnych, pochodzenie z danego regionu, w tym przypadku z powiatu poznańskiego – mówił Jan Babczyszyn z Polskiej Akademii Smaku. – Moim zdaniem bardzo ciekawą potrawą był śledź z nadzieniem piernikowym oraz fantastyczny piernik przekładany powidłami. Jest też wiele innych piernikowych inspiracji – dodał.

– Jestem mile zaskoczona, iż potrawy są przygotowane w tradycyjny sposób. Przykładem może być piernik według przepisu sprzed pięciuset lat… Dlatego też, te konkursy są potrzebne. Zdrowa rywalizacja służy poszukiwaniu dawnych, starych przepisów i tradycji. Podnosi także poziom kulinarny w restauracjach – podkreśliła Edyta Szast, konsultant kulinarny i przedstawiciel komisji oceniającej.

Tytuł Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak Ryby 2019 otrzymały:

  • Pokręcony pstrąg a’la Regina – Karczma ze Szreniawy
  • Śledzie w zalewie korzennej – Koło Gosp. Wiejskich z Błażejewa
  • Śledź z prawdziwkami w karmelu – restauracja Smaczki Maszki z Baranowa
  • Rolada z karpia na zimno – Koło Gospodyń Wiejskich z Błażejewa

W tej kategorii szczególne wyróżnienie przypadło roladzie z karpia i śledziowi z prawdziwkami w karmelu.

Natomiast tytuł Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak Piernika 2019” otrzymały:

  • Beza bakaliowa z dojrzewającym piernikiem – Koło Gospodyń Wiejskich z Błażejewa
  • Piernik – Zespół szkół im. Gen. D. Chłapowskiego w Bolechowie – Technikum z Murowanej Gośliny
  • Piernik „Orzeszki” – Cukiernia Grzeczka Jacek – Kawiarnia „Rynek 10” z Pobiedzisk
  • Piernik Pieczywo obrzędowe – Jadwiga Anioła – twórczyni ludowa z Rogalinka
  • Staropolski piernik przekładany powidłami śliwkowymi – restauracja Smaczki Maszki z Baranowa

W tej kategorii komisja szczególnie wyróżniła staropolski piernik przekładany powidłami oraz piernik – pieczywo obrzędowe.

To nie jedyny tego typu konkurs promujący smaki powaitu. W październiku w Szreniawie królowała pyra, a największą furorę zrobiły… lody z pyry i pączki z pyry. Co nas jeszcze czeka? – Przed tłustym czwartkiem chcemy poszukać najlepszych pączków i faworków. Przed Wielkanocą tradycyjnie ocenimy kiełbasę białą i szynkę gotowaną, a wiosną poszukamy najlepszych szparagów i truskawek… – zdradził Jan Babczyszyn.

W tej, jak i poprzedniej kulinarnej rywalizacji udział wzięli producenci, przetwórcy, restauracje, gospodarstwa agroturystyczne i inne zakłady gastronomiczne. Konkurs Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego to początek większego projektu. – Już wkrótce powstanie Szlak Kulinarny Powiatu Poznańskiego. Jego centrum będzie się znajdować w odtwarzanym przez nas Dworze w Skrzynkach – zdradził podczas niedawnej (3 grudnia) konferencji prasowej starosta poznański Jan Grabkowski, który patronował imprezie.