Wielkanocne smaki Powiatu Poznańskiego: 79 potraw w kulinarnym konkursie
Wielkanocne smaki zdominowały Powiat Poznański! Aż 79 potraw i wypieków wzięło udział w emocjonującym konkursie kulinarnym, który przyciągnął najlepszych kucharzy i pasjonatów gotowania z całej Wielkopolski. Kto zdobył tytuł Grand Prix? Oto szczegóły!

Szreniawa gościła kulinarne talenty z całej Wielkopolski

W miniony weekend Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie stało się areną wyjątkowego wydarzenia – konkursu „Na Wielkanocnym Stole 2025”. W ramach Jarmarku Wielkanocnego, uczestnicy mieli okazję zaprezentować swoje umiejętności kulinarne, a kapituła miała trudne zadanie oceny aż 79 zgłoszonych potraw. Wśród nich znalazły się zarówno tradycyjne żurki i kiełbasy, jak i słodkie mazurki oraz serniki.

Wielkie emocje i zasłużone nagrody dla zwycięzców

W kategorii potraw mięsnych Grand Prix zdobył Wiesław Sałkiewicz z Poznania za swoją wyjątkową szynkę jagnięcą wędzoną surową. Z kolei uczniowie Zespołu Szkół Nr 1 im. Powstańców Wielkopolskich w Swarzędzu zachwycili jury swoją babką wielkanocną, co również przyniosło im tytuł Grand Prix w kategorii wypieków. To dowód na to, że młode pokolenie ma ogromny potencjał w dziedzinie kulinariów!

Organizatorem tego inspirującego wydarzenia był Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego, a honorowy patronat nad konkursem objął starosta poznański Jan Grabkowski. Takie inicjatywy nie tylko promują lokalne smaki, ale także integrują społeczność wokół tradycji kulinarnych.

Więcej informacji o konkursie oraz zdjęcia można znaleźć na stronie smakipowiatupoznanskiego.pl. Zachęcamy do śledzenia kolejnych edycji, bo już teraz wiadomo, że przyszłość kulinariów w Powiecie Poznańskim rysuje się w jasnych barwach!


Opierając się na: Powiat Poznański