Ruszyła IX edycja konkursu kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich
Rozpoczęła się IX edycja konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów”, w którym Koła Gospodyń Wiejskich z całej Polski rywalizują o tytuł najlepszego dania regionalnego. To wyjątkowe wydarzenie promuje bogactwo kulinarnych tradycji i regionalnych smaków, angażując zarówno uczestników, jak i społeczność lokalną.
  1. Start IX edycji „Bitwy Regionów”
  2. Eliminacje regionalne w Wielkopolsce
  3. Wyłonienie zwycięzców pierwszego etapu
  4. Finał wojewódzki zaplanowany na 31 sierpnia

W tym roku „Bitwa Regionów” przyciągnęła liczne Koła Gospodyń Wiejskich, które rywalizują w przygotowaniu tradycyjnych potraw z lokalnych produktów. Konkurs organizowany jest przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa i odbywa się pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Instytut Skrzynki, operator Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”, również aktywnie uczestniczy w tegorocznych eliminacjach w regionie wielkopolskim.

Podczas festynu „Dzień Dziecka z Tarpanem” w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, który odbył się 1 czerwca, komisja degustacyjna wyłoniła pierwszych laureatów. Zwycięzcą okazało się Koło Gospodyń Wiejskich w Dąbrówce za przygotowanie plyndzy. Drugie miejsce zajęły gospodynie z Dachowa za chałkę z szarpaną kaczką i konfiturą z czerwonej cebuli, a trzecie miejsce przypadło KGW z Albertowska za skoki królicze z prażuchami z albertowskiej pyry.

Wyróżnienia otrzymały Koła Gospodyń Wiejskich ze Skrzynek i Wirów. Pierwsze za plendze z gzikiem, a drugie za pieczony karczek ze świnki złotnickiej. Kolejne eliminacje odbyły się już 2 czerwca podczas festynu w Książu Wielkopolskim, gdzie triumfowało Koło Gospodyń Wiejskich w Niesłabinie z gminy Śrem.

Jan Babczyszyn, dyrektor Instytutu Skrzynki, oraz Liliana Kubiak, jego zastępca, byli częścią komisji kwalifikacyjnej, która oceniła formularze zgłoszeniowe i utworzyła listę rankingową uczestników. Teraz będą również uczestniczyć w pracach komisji oceniających poszczególne potrawy podczas licznych degustacji plenerowych w pierwszym regionalnym etapie konkursu.

Podczas czerwcowych imprez plenerowych w całej Wielkopolsce, kapituła składająca się z trzech ekspertów kulinarnych zdegustuje ponad 200 przysmaków przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich. Zwycięzcy eliminacji, którzy zajmą pierwsze miejsca, przejdą do drugiego etapu. Finał wojewódzki zaplanowano na 31 sierpnia, a zwycięzca będzie reprezentować Wielkopolskę w finale ogólnopolskim, gdzie pula nagród wynosi ponad 65 tysięcy złotych.


Na podstawie: Powiat Poznań