Wiemy już, gdzie można zjeść najsmaczniejsze pączki w powiecie poznańskim. A wszystko za sprawą konkursu „Smaki Powiatu – Smak Pączka”, którego finał odbył się w sobotę podczas Targów Regionów i Produktów Turystycznych Tour Salon, które od piątku do niedzieli odbywają się na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich.

I tak, największe uznanie w oczach kapituły, której przewodził Paweł Mieszała – mistrz Polski i świata w cukiernictwie, trzykrotny uczestnik najbardziej prestiżowego Pucharu Świata Cukierników w Lyonie – uzyskał pączek z powidłami i gorzką czekoladą, zaprezentowany przez Wypiekarnię z Kórnika. Drugie miejsce przypadło tradycyjnemu pączkowi maślanemu przygotowanemu przez Cukiernię „Krzyżan” z Lubonia, a trzecią lokatę w tym kulinarnym konkursie zajął pączek tradycyjny z Cukierni Jacka Grzeczki z Pobiedzisk.

Tuż za podium znalazły się pączki przygotowane przez uczniów z Zespołu Szkół w Bolechowie z Technikum w Murowanej Goślinie. – I to mnie bardzo cieszy, bo pokazuje, że w naszych szkołach są znakomici fachowcy – mówił starosta poznański Jan Grabkowski, który wręczał nagrody laureatom. – To, że ten konkurs cieszy się tak dużym zainteresowaniem ze strony firm tylko potwierdza, że ten projekt idzie w dobrym kierunku. A tylko przypomnę, że wcześniej ocenialiśmy „Smak Pyry, „Smak Ryby” oraz „Smak Piernika” – dodał.

– Promowanie najlepszych smaków powiatu poznańskiego, to zresztą początek większego projektu, ponieważ już wkrótce do życia zostanie powołany Szlak Kulinarny Powiatu Poznańskiego. Jego centrum będzie się znajdować w rewitalizowanym obecnie Dworze w Skrzynkach – podkreślił Jan Grabkowski. Już wkrótce pojawią się też kolejne konkursy. – Będziemy oceniać potrawy kojarzące się ze świętami wielkanocnymi. Póki co jednak przed nami “tłusty czwartek”, a wtedy króluje pączek. Mam nadzieję, że wyniki naszego konkursu będą wskazówką dla smakoszy – podsumował Jan Babczyszyn, animator imprez i konkursów kulinarnych, prezes Polskiej Akademii Smaku i koordynator wydarzenia.

Zdjęcia: Anna Skalska