Jaki grill wybrać?

Grillowanie od wielu lat jest ulubioną rozrywką Polaków w okresie letnim. Zdarza się, że fani tej formy przygotowywania potraw zaczynają sezon grillowania już na początku wiosny. Grillowanie ma wielu zwolenników, ponieważ nie tylko jest łatwym sposobem przyrządzania równych mięs, warzyw, ale również jest pewną formą rozrywki, która integruje rodziny i znajomych. Prócz czysto kulinarnych walorów grillowania warto przyjrzeć się jego wpływowi na ludzkie ciało.
Plusy i Minusy grillowania
Zacznijmy od zalet. Główną zaletą bez wątpienia są walory smakowe oraz wydzielenie się antyoksydantów. Aby generować korzystne oddziaływania grillowania na nasz organizm, ważne jest to, co kładzie się na ruszt. Ważne, aby nasze mięso i warzywa były świeże.
Głównymi kwestiami, które nie przemawiają za grillowaniem, jest przyjmowanie w formie grillowanych posiłków, mutagenów i karcynogenów. Innymi wadami są zmniejszenia poziomu strawności danego pokarmu oraz utrata wartości odżywcze pokarmy, które są grillowanie.
Istotną sprawą jest również sposób grillowania oraz stosowanie kilku zasad tzw. zdrowego grillowania. Do tych zaliczamy np. grillowanie na tackach oraz grillowania potraw najkrócej jak to możliwe. Aby grill również był zdrowy dla naszego organizmu, warto ograniczyć podpałki, a także węgle, dlatego w opinii lekarzy najzdrowsze grillowane jedzenie pochodzi z grilla elektrycznego lub gazowego.
Jaki sprzęt wybrać do grillowania?
Obecnie na rynku producenci oferują nam wiele modeli, jednakże ważne, aby rozpatrywać tylko solidne i wytrzymałe, ponieważ w opinii fachowców takie powinny być właśnie grille. Warszawalub inne miasta posiadają rozwinięty rynek oferujący wiele modeli i rodzajów grillów. Do najpopularniejszych możemy zaliczyć grille gazowe idealne na campingi, do grillowanie w ogrodzie sprawdzi się tradycyjny grill na węgiel, natomiast gdy nie mam odpowiednich warunków do grillowania w plenerze, na ratunek przyjdzie na grill elektryczny.
Kupując grill, warto wyposażyć się w dodatkowe elementy, które usprawnią samo grillowanie, a także zapewnią jeszcze większą radość. Grill o kształcie kulistym możemy doposażyć w obrotowy rożen lub kamienny blat pozwalający grillować pizzę. Na rynku są również dostępne stojaki i ruszty zwiększające powierzchnie grillowania.
A jeśli nie możemy mieć własnego grilla?
Jeśli nie mamy warunków do zakupu własnego grilla, z pomocą przychodzą firmy specjalizująca się w wynajmie sprzętu gastronomicznego. Wśród takie sprzętu w ofercie znajduje się grill na wynajem. Oprócz typowego sprzętu gastronomicznego tj., kuchenki, chłodziarki, mikrofale, firmy takie posiadają całą gammę wyposażenia potrzebnego do zorganizowania niezapomnianej imprezy. W ofercie możemy znaleźć wynajem krzeseł, wynajem mebli eventowych, organizacja oświetlenia na imprezę czy porcelanę.
Grillowanie jedzenia nie jest niezdrowe, jednak warto stosować zasady zdrowego grillowania. Warto wziąć pod lupę mięso oraz warzywa, które chcemy grillować oraz jakiej rozpałki chcemy użyć. Oprócz zdrowego grillowania ważną kwestią jest bezpieczeństwo. Na rynku producenci oferują wiele modeli grillów, które spełniają najwyższe standardy. Jeżeli nie możemy sobie pozwolić na prywatnego grilla lub grillujemy sporadycznie, dobrym rozwiązaniem będzie wynajem grilla z wypożyczani.
Autor: Zewnętrzny materiał partnerski