W dniach 15-19 sierpnia w Poznaniu odbędzie się 12. Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku. Jak co roku na poznańskim Starym Rynku odbędzie się – stanowiący jeden z najważniejszych elementów festiwalu – wielki Jarmark Dobrego Smaku. Niespieszny spacer pośród ponad setki festiwalowych kramów pozwoli kulinarnie odwiedzić niemal wszystkie zakątki Polski, skosztować serów z Wielkopolski, Kaszub czy Podhala, nalewek z Kampinosu i Lubelszczyzny, ryb z Pomorza i Mazur, wędlin z Podlasia czy lubuskich i dolnośląskich win.

Na tym jednak nie koniec, o podniebienia odwiedzających zabiegać będą też goście z zagranicy. Zachwycimy się więc aromatem wędlin i chlebów z Wileńszczyzny, z polskich podpłomykiem o naszą atencję rywalizować będzie alzacki flammkuchen, a pragnienie ugaszą belgijskie piwa trapistów i wina z Lubuskiego, z Dolnego Śląska, ale też winnic Francji, Włoch Węgier, Rumunii, Słowenii, Austrii czy Niemiec.

Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku to jednak dużo więcej niż staromiejski Jarmark. Jak co roku organizatorzy zapraszają na warsztaty kulinarne prowadzone przez prawdziwych mistrzów, laboratoria smaku, degustacje, koncerty, wykłady oraz konkursy dla zawodowców. – Po kilkuletniej przerwie zadamy też ponownie pytanie gdzie w Wielkopolsce zjeść najlepszą czerninę. To ona będzie tematem tegorocznego konkursu dla restauratorów – czytamy w informacji prasowej.

– Do udziału w głównym festiwalowym konkursie, turnieju Polska Nalewka Roku, zapraszamy od jedenastu lat twórców domowych nalewek z całej Polski. Wśród laureatów konkursu, których najlepsze trunki zdobyły tytuł Polskiej Nalewki Roku są legendy polskiego nalewkarstwa, ale też osoby, które dopiero startując w nim ujawniły swój wielki talent. W domowych piwniczkach i kredensach na odkrycie i nagrodzenie czekają – wiemy to (!) – prawdziwe skarby. Po udanym eksperymencie rok temu i w tym roku dzięki elektronicznemu systemowi ocen wynik obrad jury – znany będzie całej Polsce, wraz ze szczegółową metryczką ocen dotyczącej każdej nalewki już w minutę po ogłoszeniu wyników na scenie – informują organizatorzy.

Warto też podkreślić, że Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku po raz kolejny został rekomendowany jako jedno z najbardziej interesujących wydarzeń kulinarnych w Polsce przez prestiżowy przewodnik kulinarny Gault&Millau.