Na co zwrócić uwagę wybierając wędzarnie?

Wędzarnie od bardzo dawna towarzyszyły gospodarstwom domowym Polaków. Zapewniały możliwość wędzenia mięs i ryb. Warto dodać, że wędzenie jest swoistą sztuką. To rzemiosło, które aby wykonywać należy znać pewne zasady wędzenia. Właśnie doświadczenie powinno podpowiadać jaką konkretnie wędzarnie wybrać dla własnego użytku.

Typy wędzarni i ich zastosowania

Zanim przejdziemy do typów warto zastanowić się czym właściwie jest wędzarnia. Najprościej mówiąc to urządzenie służące konserwowaniu mięs, ryb czy serów. W jaki sposób? Jest to konserwacja dymem. Poza dymem istotne znaczenie ma temperatura wędzarni. Jak wędzić? Ogólnie rzecz biorąc należy powiesić w wędzarni produkt i raz na jakiś czas go przekręcać.

Typy dostępnych wędzarni to:

  1. Wędzarnie metalowe – proste i bardzo funkcjonalne urządzenia, stosunkowo niewielkie o niskiej wadze. Zazwyczaj ze stali nierdzewnej, w związku z czym są odporne na uszkodzenia;
  2. Wędzarnie elektryczne – zapewniają stałą i optymalną temperaturę przyrządzania produktów;
  3. Wędzarnie murowane – są oczywiście zbudowane z kamienia. Nie ma tu możliwości przestawiania ich. Są montowane na stałe, dzięki swej wytrzymałości wytrzymują długie lata.
  4. Wędzarnie drewniane – są to konstrukcje na kształt wielkiej skrzyni zbitej z desek. Często pięknie przyozdabiane mogą mieć niesamowity charakter. Warto jednak pamiętać o tym jak łatwo drewno się spali. A ogień jest nieodzownym elementem wędzenia w przypadku takiej konstrukcji.

Skąd moda na wędzarnie?

W związku z trendami dotyczącymi zdrowego odżywiania wiele dawnych zwyczajów wracado łask. Wiadomo, że wędzarnia metalowa nie wygląda jak te tworzone we wcześniejszych latach. Jednakże, nie o wygląd tu przecież chodzi. Skąd więc ta moda?Otóż wędzone samodzielnie produkty nie zawierają niezdrowych składników chemicznych. Społeczeństwo ma dosyć odżywiania się produktami bogatymi we wzmacniacze smaku zamiast w mikroelementy i witaminy. Ludzie chcą wiedzieć co jedzą. A najprostszym sposobem na to jest przyrządzanie jedzenia samodzielnie.

Wędzenie tylko od święta

Jeśli ktoś nie planuje zbyt często wędzić produktów, może zdecydować się na wynajęcie wędzarni metalowej. Mieszkając w mieście ciężko jest wędzić. Jeśli jednak posiada się zwykłą działkę nie ma problemu. Dostępność takich wędzarni na wynajem jest świetną sprawą. Ponadto niektóre wędzarnie mogą być jednocześnie grillem. W ten sposób można upiec dwie pieczenie na jednym ogniu. Poza produkcją zdrowych wędlin, możemy przygotować zdrową kolacje dla rodziny.

Podsumowanie

Rynek opanowują wędzarnie przeróżnych typów. Można wybierać w materiałach, wielkości, a nawet sposobie podgrzewania. Modzie na wędzarnie nie ma się co dziwić. Jedzenie przyrządzone samodzielnie jest i zdrowe i pyszne. A o to przecież chodzi. Dodatkowo wcale nie trzeba takiej wędzarni kupować. Piękną i elegancką metalową wędzarnie i to jeszcze z grillem, możemy obecnie wypożyczyć kiedy tylko zechcemy. Własnoręczne przyrządzanie jedzenia to również czas dla rodziny. Kiedy budujemy więzi, bo wiemy że robimy to nie tylko dla siebie. I cóż tu się dziwić modzie na wędzenie.